Milyen növényeket módosítottak eddig genetikailag?

image1
  • kukorica

  • szója

  • rizs

  • gyapot

  • burgonya

  • repce

  • Forrás:gmoterkep.hu

    Milyen élelmiszerek készülhetnek ezekből a növényekből?

    Kukorica

    Ebből a növényből alapvetően élelmiszer, takarmány és bioüzemanyag készül. Fontos, hogy mintegy 90%-ban élelmiszerként illetve takarmányként fogyasztjuk, és csak a maradék 10%-ban használja az ipar különféle célra (pl.: bioüzemanyag vagy műanyaggyártás)!

  • Élelmiszerként a következő területeken alkalmazzák: kenyér, pattogatott kukorica, kukorica pehely, tortilla. Ezen kívül kukoricaszirup formában édesítőszerként használják például kenyerekhez, müzlikhez, és még sok más egyébhez. Ne feledkezzünk el az alkoholról sem. Néhány sörféléhez, vodkához és whisky készítéshez is használják.

  • Takarmányként olyan sokrétű az alkalmazása, hogy nem is soroljuk fel, milyen területeken használják.

  • Forrás:A létfontosságú kukorica

    Szója

    Ezt a növényt is élelmiszerként és takarmányként használjuk. Lássuk, mi is készülhet belőle.

  • „A szója bizonyos formája, például a protein izolátum ugyanis a feldolgozott élelmiszerek 60%-ban jelen van, ami egyben azt is jelenti, hogy szinte mindannyian nap mint nap eszünk szóját anélkül, hogy ezt tudnánk, vagy erre akár csak gondolnánk.”

  • Szójalisztet használunk a kenyérkészítéshez, szójaolaj van a margarinban és a növényi olajakban is. Ha húst fogyasztunk, akkor nagy valószínűséggel szójával táplált állat kerül a tányérunkra. „A szójabab-koncentrátum az élelmiszerek összetevőinek »összekötésére« szolgál, hatására megnő a protein-tartalom.” A szójasajt „tofu”-ként ismert, amiből szintén számtalan étel készül.

  • „A szója-lecitin - E322 - az egyik legszélesebb körben használt élelmiszeradalék. Megtalálható az »egészséget támogató« italkészítményekben, fagylaltban, joghurtban, húspótló szerekben, édességben, csecsemő tápszerekben, pékáruban, reggeliző pelyhekben és italokban, margarinban, tésztában és tartósított húsokban.”

  • „A szója alapú csecsemőtápszer széles körben elérhető, a legtöbb esetben ugyanazon a polcon, amelyen a tehén alapú változatok találhatók.” Itt említenénk meg a szójatejet is.

  • Forrás:Több kárt okoz, mint hasznot a szója I.

    Rizs

    Ezt a növényt is élelmiszerként használjuk. Belőle nem készülnek különleges adalékok. Nem régi újdonság a rizstej.

    Gyapot

    Ebből a növényből készítjük a ruháinkat, élelmiszerként nem használjuk.

    Burgonya

    Ebből a növényből számtalan élelmiszer készül, amiket szintén nem érdemes részletezni. A teljesség igénye nélkül felsorolunk pár felhasználási lehetőséget.

  • Általános köret, chips, vodka.

  • Burgonyakeményítőként a következő területeken használják: az élelmiszeripar sűrítésre használja, kenyér adalékanyag.

  • Forrás:Burgonyakeményítő

    Repce

    Ezt a növényt élelmiszerként és takarmányként használjuk, ezen kívül bioüzemanyagként is használja az ipar.

  • A sütőolaj repceolajat is tartalmaz.

  • Forrás:Repce

    Nemrég olyan hírek is szárnyra kaptak, hogy búzát is módosítottak már genetikailag. Ennek a hatásait inkább nem is ecsetelnénk, mert könnyen belátható, hogy milyen gyakori táplálékforrás hazánkban is.

    Forrás:Új GMO veszély: A génmódosított búza több száz emberi gént elcsendesíthet

    Hírek

    2014. augusztus 08.

    image1

    Megalakult az oldalunk, mert ebben a fontos mindannyiunkat érintő kérdésben szükség van civil, tudatos szerepvállalásra. Az állami szerepvállalás nem nyújt elég biztosítékot. Szerintünk csak egy független harmadik fél tudja szavatolni pártatlanságának köszönhetően az elfogulatlanságot.

    2014. június 27.

    image2

    Mivel a boltok polcain bizonytalan eredetű termékek garmadájával találkozunk, ezért ha biztosra akarunk menni, akkor be kell vizsgáltatni ezeket az élelmiszereket. Fokozottan érvényes ez az országba ömlő külföldi termékekre. Ezt a feladatot vállaltuk mi föl, a független szervezetként való ellenőrzést.

    Támogatók:

    Támogasson minket Ön is!


    Látogatók:


    Hitvallásunk

    A tudatos ember nem tud egyedül minden problémára választ találni. Mi abban szeretnénk segítséget nyújtani, hogy tisztában legyünk azzal, milyen táplálékhoz jutunk mi és a gyermekeink. Oldalunk célja a vásárlók tájékoztatása, hogy segítsük őket a vásárlás előtti döntéshozatalban.

    Szolgáltatásaink

    A termelőket ellenőrizve, a folyamatos laborvizsgálatokban segítséget nyújtva együtt biztosítani tudjuk, hogy ne károsítsuk egészségünket bizonytalan eredetű élelmiszerekkel. A rajtunk keresztül elvégzett ellenőrzések illetve vizsgálatok kedvezőbbek lesznek Önnek anyagilag.

    Ajánlott termékek

    Megpróbálunk minél több gyártóval, termelővel megegyezni, hogy Önök kedves Vásárlók egészséges termékek tudjanak vásárolni. A biogazdálkodás sem garancia, ha a vetőmag bizonytalan eredetű volt, ezt érdemes átgondolni. Csak egy független harmadik fél tudja szavatolni az elfogulatlanságot.