Milyen növényeket módosítottak eddig genetikailag?![]() kukorica szója rizs gyapot burgonya repce Forrás:gmoterkep.hu Milyen élelmiszerek készülhetnek ezekből a növényekből?KukoricaEbből a növényből alapvetően élelmiszer, takarmány és bioüzemanyag készül. Fontos, hogy mintegy 90%-ban élelmiszerként illetve takarmányként fogyasztjuk, és csak a maradék 10%-ban használja az ipar különféle célra (pl.: bioüzemanyag vagy műanyaggyártás)! Élelmiszerként a következő területeken alkalmazzák: kenyér, pattogatott kukorica, kukorica pehely, tortilla. Ezen kívül kukoricaszirup formában édesítőszerként használják például kenyerekhez, müzlikhez, és még sok más egyébhez. Ne feledkezzünk el az alkoholról sem. Néhány sörféléhez, vodkához és whisky készítéshez is használják. Takarmányként olyan sokrétű az alkalmazása, hogy nem is soroljuk fel, milyen területeken használják. Forrás:A létfontosságú kukorica SzójaEzt a növényt is élelmiszerként és takarmányként használjuk. Lássuk, mi is készülhet belőle. „A szója bizonyos formája, például a protein izolátum ugyanis a feldolgozott élelmiszerek 60%-ban jelen van, ami egyben azt is jelenti, hogy szinte mindannyian nap mint nap eszünk szóját anélkül, hogy ezt tudnánk, vagy erre akár csak gondolnánk.” Szójalisztet használunk a kenyérkészítéshez, szójaolaj van a margarinban és a növényi olajakban is. Ha húst fogyasztunk, akkor nagy valószínűséggel szójával táplált állat kerül a tányérunkra. „A szójabab-koncentrátum az élelmiszerek összetevőinek »összekötésére« szolgál, hatására megnő a protein-tartalom.” A szójasajt „tofu”-ként ismert, amiből szintén számtalan étel készül. „A szója-lecitin - E322 - az egyik legszélesebb körben használt élelmiszeradalék. Megtalálható az »egészséget támogató« italkészítményekben, fagylaltban, joghurtban, húspótló szerekben, édességben, csecsemő tápszerekben, pékáruban, reggeliző pelyhekben és italokban, margarinban, tésztában és tartósított húsokban.” „A szója alapú csecsemőtápszer széles körben elérhető, a legtöbb esetben ugyanazon a polcon, amelyen a tehén alapú változatok találhatók.” Itt említenénk meg a szójatejet is. Forrás:Több kárt okoz, mint hasznot a szója I. RizsEzt a növényt is élelmiszerként használjuk. Belőle nem készülnek különleges adalékok. Nem régi újdonság a rizstej. GyapotEbből a növényből készítjük a ruháinkat, élelmiszerként nem használjuk. BurgonyaEbből a növényből számtalan élelmiszer készül, amiket szintén nem érdemes részletezni. A teljesség igénye nélkül felsorolunk pár felhasználási lehetőséget. Általános köret, chips, vodka. Burgonyakeményítőként a következő területeken használják: az élelmiszeripar sűrítésre használja, kenyér adalékanyag. Forrás:Burgonyakeményítő RepceEzt a növényt élelmiszerként és takarmányként használjuk, ezen kívül bioüzemanyagként is használja az ipar. A sütőolaj repceolajat is tartalmaz. Forrás:Repce Nemrég olyan hírek is szárnyra kaptak, hogy búzát is módosítottak már genetikailag. Ennek a hatásait inkább nem is ecsetelnénk, mert könnyen belátható, hogy milyen gyakori táplálékforrás hazánkban is. Forrás:Új GMO veszély: A génmódosított búza több száz emberi gént elcsendesíthet |
Hírek
2014. augusztus 08.![]() Megalakult az oldalunk, mert ebben a fontos mindannyiunkat érintő kérdésben szükség van civil, tudatos szerepvállalásra. Az állami szerepvállalás nem nyújt elég biztosítékot. Szerintünk csak egy független harmadik fél tudja szavatolni pártatlanságának köszönhetően az elfogulatlanságot. 2014. június 27.![]() Mivel a boltok polcain bizonytalan eredetű termékek garmadájával találkozunk, ezért ha biztosra akarunk menni, akkor be kell vizsgáltatni ezeket az élelmiszereket. Fokozottan érvényes ez az országba ömlő külföldi termékekre. Ezt a feladatot vállaltuk mi föl, a független szervezetként való ellenőrzést. Támogatók:Látogatók: |